W ostatnim czasie niezwykle popularne stały się domowe wypieki. Ludziom zależy na tym, aby wiedzieć, co znajduje się w ich jedzeniu, dlatego unikają kupnych smakołyków, które często mają zbędne dodatki. Aby przygotować przepyszne słodkości, wystarczy dobry przepis, trochę czasu i odrobina serca. Przydadzą się też akcesoria kuchenne. Niektóre będą konieczne inne może nie, ale mogą uatrakcyjnić przyrządzanie wypieków.
Podstawowe akcesoria
Do takich akcesoriów cukierniczych będą należały przede wszystkim wszelkiego rodzaju miski, noże czy łyżki. Dostępne są one we wszystkich kuchniach. Z pewnością przyda się waga kuchenna czy inne miarki, które umożliwią odpowiednie odmierzenie potrzebnych produktów. Co zdecydowanie wpłynie korzystnie na nasze wypieki.
Warto zaopatrzyć się w drewniane łyżki, szpatułki silikonowe, wałek, przesiewacz do mąki czy pędzle do smarowania. Łyżki i szpatułki umożliwią mieszanie składników, wałkiem rozwałkujemy ciasto np. na ciasteczka, przesiewaczem usuniemy zanieczyszczenia z mąki, a z pomocą pędzla posmarujemy foremki masłem czy wypieki roztrzepanym jajkiem. Choć zamiast smarowania foremki możemy użyć papieru do pieczenia lub specjalnej folii. Unikniemy w ten sposób szorowania blach z masła, co może być uciążliwym zadaniem.
Aby wyrobić ciasto, przyda się stolnica. Da nam duży zakres ruchów i zapobiegnie bałaganowi na blacie. Ciekawym rozwiązaniem będzie użycie stolnicy silikonowej, gdyż zajmuję ona zdecydowanie mniej miejsca po złożeniu niż ta drewniana.
Do ochronny blatu przyda się również podkładka pod foremki, która zapobiegnie odkształcaniu się blatu pod wpływem wysokiej temperatury.
Z kolei rękawice kuchenne ochronią nasze dłonie przed wysokimi temperaturami.
Zdecydowanie niezbędnym akcesorium potrzebnym w kuchni przy pieczeniu jest robot kuchenny. Połączy składniki, ubije je czy pomoże przygotować pyszny krem. Możemy zainwestować w mikser planetarny, który pozwoli zaoszczędzić czas, ale zwykły jest także wystarczający.
Foremki do pieczenia
Nieważne co staramy się upiec. Czy to babeczki, ciasto czy ciasteczka. Zdecydowanie będzie nam potrzebna foremka do pieczenia. Wykonane są z różnych materiałów.
Wyróżniamy:
- Foremki metalowe
Proste i tanie w związku z czym są często wybierane. Są ogólnodostępne. W wielu kształtach i rozmiarach. Znajdziemy pośród nich formy do muffinek, formę do babki i wiele innych. Przy ich użyciu konieczne jest użycie folii lub papieru do pieczenia, ponieważ ciasto do nich przywiera.
- Foremki silikonowe
Dostępne w najróżniejszych kształtach. Odporne na wysokie temperatury. Łatwe w utrzymaniu czystości.
- Foremki z powłoką nieprzywierającą
Ciekawe rozwiązanie choć trochę droższe. Ciasto nie wchłania aromatu metalu, dlatego można w nim przechowywać placek. Należy się z taką formą obchodzić ostrożnie. Użycie metalowych narzędzi może uszkodzić powłokę, co w konsekwencji może sprawić, że ciasto będzie przywierać. Przy tej formie warto używać drewnianych narzędzi.
- Foremki ceramiczne
Najpopularniejszymi formami z tej grupy są kokilki. Idealnie nadają się do sufletów. Dobrze trzymają ciepło. Ze względu na elegancki wygląd można ich używać do podawania słodkości.
Dekorowanie wypieków
Po upieczeniu smakołyków nadszedł czas na dekorowanie.
Piękny wygląd naszych wypieków napawa dumą i wzbudza zachwyt u innych. Większość nie posiada jednak zdolności artystycznych i tu z pomocą przychodzi kilka akcesoriów, które nam pomogą.
Z pomocą rękawa cukierniczego i dołączonych do niego specjalnych końcówek (tylek) zrobimy piękne rozetki, kwiatki czy inne wzorki. Tylki dostępne są w przeróżnych rozmiarach i kształtach. Rękawy dostępne są w wersji silikonowej (jest wielorazowa), jak i również jednorazowej. Silikonowa jest odporna na wiele uszkodzeń.
Szpachelkami i skrobkami uzyskamy równą warstwę kremu.
Pisaki i barwniki z łatwością pomogą nam udekorować, czy to babeczki, czy tort.
To, na czym położymy nasze dzieła, również ma znaczenie. Efektywna patera doda naszym wypiekom elegancji.
Ciekawą opcją będzie użycie form silikonowych. Dzięki nim przygotujemy ozdoby z masy cukrowej czy marcepanowej. Można również użyć czekolady. Są łatwe w użyciu i proste w utrzymaniu.
Jeżeli zdecydujemy się na zakup narzędzi do dekoracji zakończonych różnymi końcówkami, z łatwością będziemy mogli tworzyć z masy cukrowej czy w kremie różne wzorki i kształty.
Inne akcesoria
Trochę bardziej wyszukanymi akcesoriami są na przykład syfony do bitej śmietany. Dzięki niemu szybko i łatwo stworzymy duże ilości bitej śmietany. Nie będziemy musieli długo stać przy mikserze.
Palnik gazowy/opalarka cukiernicza pozwoli uzyskać piękną skarmelizowaną warstwę cukru np. na crème brûlée. Co zdecydowanie stworzy wspaniały wizualny efekt.
Foremki do wykrawania ciastek dostępne są w najróżniejszych rozmiarach i kształtach, a z ich pomocą z łatwości stworzymy ciekawe wypieki. Podobny efekt możemy uzyskać z pomocą stempli cukierniczych. Użycie takich foremek czy stempli może pomóc włączyć młodszych cukierników do gotowania, gdyż taka forma na pewno przypadnie im do gustu.
Silikonowa mata do pieczenia makaroników ułatwi przygotowanie tych słodkich pyszności. Posiada małe wgłębienia, dzięki którym w prosty sposób naniesiemy ciasto.
Podsumowując, na rynku dostępne są różne akcesoria cukiernicze, które pomogą nam przygotować wspaniałe wypieki. To, czego konkretnie będziemy potrzebowali, jest sprawą bardzo indywidualną. Będzie to zależne od tego, co konkretnie chcemy upiec. Jednak warto rozważyć zakup akcesoriów, by uprościć sobie to zadanie.