Hipoglikemia reaktywna polega na obniżeniu poziomu cukru we krwi poniżej 70 mg/dl w parę godzin po zjedzeniu.
Objawy niedocukrzenia to, m.in.: niepokój, nerwowość, kołatanie serca, zimne ręce i stopy, zlewny poty, ból głowy, ataki paniki, fobie, zaburzenia koordynacji, problemy ze wzrokiem.
Chory w takiej sytuacji powinien natychmiast wypić szklankę soku owocowego, zjeść owoc, pełnoziarnisty chleb lub kilka orzechów. Jeśli nie może przełykać powinien przyjąć glukagon. Jeśli zaś jest nieprzytomny lub nie ma możliwości zjedzenia po przyjęciu dawki glukagonu powinien zostać przewieziony do szpitala.
Diagnozę stwierdzają wyniki badania z krwi ( krzywa cukrowa) , jeśli odczyt poziomu cukru we krwi wynosi poniżej 70 mg/dl oraz obecność wyżej wymienionych objawów.
Rozwój hipoglikemii :
- Zachcianki w czasie trwania ciąży,
- Waga urodzeniowa powyżej 3600 g,
- Stosowanie u niemowląt produktów z zawartością cukru,
- Częste pojawianie się próchnicy zębowej,
- Objawy żołądkowo-jelitowe ( częściowo mogą być spowodowane glukagonem)- hemoroidy, zaparcia, wrzody trawienne, inne problemy jelitowe,
- Choroby wirusowe i anginy,
- Dieta- podjadanie przekąsek, obfite kolacje, produkty zza dużą zawartością białka i tłuszczu,
- Zmiany we krwi- podwyższony cholesterol, wzrost poziomu kwasu moczowego, zmiany w badaniu EEG wykazujące niskie zużycie glukozy,
- Nieregularny tryb życia,
- Stres- napięty styl życia, napoje zawierające kofeinę,
Rozwój hipoglikemii jest w gruncie rzeczy taki sam jak rozwój cukrzycy. Zespół hipoglikemiczny jest pochodną cukrzycy i ją może skomplikować. Test tolerancji glukozy glukozy musi zostać wykonany, aby ocenić czy objawy wymienione wskazują na hipoglikemię, czy na cukrzycę. Niski odczyt poziomu cukru we krwi na czczo wskazuje hipoglikemię.
Trzy typy hipoglikemii
- Pokarmowa – jest spowodowana zbyt szybkim trawieniem, przyswajaniem składników odżywczych oraz gwałtownym wyzbywaniem się cukru z krwi. Może być to spowodowane niedoczynnością tarczycy, nadmiernymi ćwiczeniami, stresem. Żołądek stracił zdolność do rozpoznawania tempa, w jakim pokarm jest usuwany i wyrzuca pokarm zbyt wcześnie.
- Reaktywna- żołądek nie potrafi utrzymać pokarmu na tyle długo, by wystąpiły niezbędne procesy dobrego trawienia. Do tego typu hipoglikemii przyczynia się- przejadanie, połykanie dużych kęsów, niedokładne przeżuwanie jedzenia oraz jedzenie w pośpiechu.
- Płaska krzywa tolerancji- ten typ ujawnia się w teście tolerancji glukozy jako wzór, który nie podąża za zwykłą krzywą idącą w górę, a następnie w dół- jak w normalnym teście. Hipoglikemia o płaskiej krzywej może przedstawić opóźnioną fazę wysokiego poziomu cukru. Płaska krzywa może być spowodowana złym przepływem pokarmu i jego bezruchem w żołądku czy słabym funkcjonowaniem tarczycy.
POKARMOWA W MG% | REAKTYWNA W MG% | PŁASKA KRZYWA W MG% | |
NA CZCZO | 68 | 68 | 88 |
30 MIN. PO | 90 | 135-170 | 135 |
1 GODZ. PO | 90 | 110 | 190 |
2 GODZ. PO | 75 | 79 | 150 |
3 GODZ. PO | 78 | 40 | 69 |
4 GODZ. PO | 74 | 68 | 64 |
5 GODZ. PO | 62 | 75 | 72 |
Dobrobyt doprowadził do tego, że możemy pozwolić sobie na jedzenie w upragnionej ilości, o każdej porze dnia i nocy i o każdej porze roku. Dostępność wszelkich produktów prowadzi do wypaczonych nawyków żywieniowych: przejadania się, jedzenia o nieregularnych porach oraz spożywaniu złych rodzajów pożywienia. Obserwujemy epidemię otyłości, gdzie z jednej strony ulegamy przejadaniu się, z drugiej zaś mamy obsesję, aby być szczupłym.
Osoby z hipoglikemią doświadczają rozstrojów emocjonalnych, przemęczenia, alergii, problemów sercowych oraz często załamania się (psychicznego, umysłowego, społecznego czy nawet fizycznego).
Dlaczego ciężko rozpoznać hipoglikemię?
- Hipoglikemia jest fizjologicznym terminem odnoszącym się do przejściowego stanu biochemii krwi. Lekarze tak są uczeni, że mają tendencję do lekceważenia takich wyników, traktując je jako chwilowe.
- Przyczyną mogą być dalekosiężne zaburzenia stylu życia, doświadczane przez miliony ludzi na świecie. To, co jest powszechne, błędnie uznawane jest za normalne.
- Złe samopoczucie nie jest normalne, ale ponieważ na złe samopoczucie skarży się wielu ludzi, lekarze skłonni są uznać, że tu nic nie da się zrobić.
- Część lekarzy ma problem z rozpoznawaniem związku między biochemią krwi a huśtawkami nastrojów, a nawet zdolnością mózgu do przetwarzania informacji.
- Bardzo niewielu lekarzy, nawet specjalistów od zaburzeń metabolicznych jest świadomych wagi stylu życia, diety i ćwiczeń fizycznych i ich związku z funkcjonowaniem receptorów komórkowych dla insuliny.
Objawy hipoglikemii.
Hipoglikemia odpowiada za wiele zaburzeń emocjonalnych obserwowanych obecnie w naszym społeczeństwie. W przypadku hipoglikemii występuje pewne osłabienie metabolizmu mózgowego, spowodowane niewystarczającą dostawą glukozy do mózgu. Prowadzi do zmian umysłowych i rozchwiania układu nerwowego. W wyniku tego może pojawić się niestabilność emocjonalna, dezorientacja, nerwowość, otępienie, zaburzenia równowagi, omdlenie, dzwonienie w uszach, przemęczenie, szumy w uszach, czasami nawet drgawki czy śpiączka. Kiedy poziom we krwi drastycznie spada, do krwi uwalniana jest adrenalina, co powoduje takie objawy jak kołatanie serca, dreszcze, nadmierna potliwość, bladość, ból głowy.
Hipoglikemia to problem, który właściwie zdiagnozowany i leczony poprawia komfort życia i podnosi wydajność organizmu. W leczeniu hipoglikemii nie można się zniechęca. Podczas gdy wiele symptomów da się zwalczyć z dnia na dzień, to inne przykre objawy mogą trwać dużo dłużej. Ostatecznie jednak stan zdrowia ulega poprawie.